Rotterdam-West, gebouwd in het eerste decennium van de twintigste eeuw, is een stedenbouwkundig concept van Gerrit Johannes de Jongh. In 1880 introduceerde hij het idee van brede boulevards met monumentale panden, waar royale zijstraten op uitkomen met woningen voor de middenstand. Hier zijn smallere zijstraten op aangesloten voor de arbeidersklasse.

De regie van De Jongh heeft goed gewerkt tot op de dag van vandaag. Nog steeds is het mogelijk om voor werkzaamheden in de Stadsburcht vakmensen te krijgen die in de kleinere straten wonen. En nog steeds behoren winkelstraten als De Nieuwe Binnenweg en de 2e en 1e Middellandstraat tot de prettigste van Nederland. Dit komt ook doordat naderhand het massatoerisme hier nooit heeft toegeslagen. Hier vind je ‘echte’ exotische restaurants, geen nep, en vrolijke eetcafés met zonnige terrassen. In Rotterdam-West vind je uitgaansgelegenheden voor iedere doelgroep op loopafstand.

Centraal Station, Concertzaal de Doelen, de Schouwburg en filmtheaters liggen op tien minuten afstand met de fiets en met de bus of tram. Parkeergelegenheid is er genoeg. Geen ergerlijke zoektochten naar parkeerplekken. Gewoon handig voor de deur.
Rotterdam-West is een groen stedelijk gebied. De Mathenesserlaan en de Heemraadssingel zijn bevolkt met platanen van meer dan honderd jaar oud. Het Heemraadspark ligt om de hoek. Deze groene zone is niet onopgemerkt gebleven bij trekvogels.
Bewoners zijn daarom ook zo zuinig op hun plek. Niet alleen de Stadsburcht is hier in restauratie. Het is voor de eigenaar dan ook geen kleinigheid, om dit moois na een periode van veertig jaar los te laten.




